www.detskiknigi.com

Литературната сила на Попово

Мили приятели,

„Читателска щафета 2″ официално завърши на 18.05.2012 г. Сега очакваме да получим всички ваши форми за участие, за да ви включим в томболата ни за електронен четец Kindle 4, предоставен от дигиталния ни спонсор Reader.bg.

Който от вас успя да присъства на големия детективски финал в Столична библиотека на 19.05.2012 г., се забавлява заедно с нас и се запозна със специалните ни гости. Гости, пропътували далечното разстояние от Попово до София. Гости, които напълниха сърцата ни със своите знания, честност и любознателност.

Представям ви с огромно удоволствие учениците от ІV. клас в гр. Попово с класен г-жа Диляна Димова. Ето какво разказва тя:

Клуб  „Аз обичам да чета“

Какъв е този клуб ли? Клуб на деца. Деца, които четат книги. А тези деца са четвъртокласници от ОУ „Любен Каравелов“, град Попово. Всъщност, те са деца като всички други. Обичат повече игрите, веселбите, компютрите. Умни и палави са. Но,……и четат.

Ще Ви разкажа как създадоха своя клуб. Тези деца са мои ученици. Когато започнахме, те бяха ученици в трети клас. Като учител винаги съм търсила начини не да накарам своите ученици да четат, а да ги провокирам  да ценят книгите и да знаят, че те са богатство. Работейки по различни проекти, четейки методична литература, проучвайки новостите в образованието, реших да приложа нещо нетрадиционно, с което да пробудя интереса им към четенето. Споделих с родителите на децата своите намерения, виждания. Бях много щастлива, защото те ме подкрепиха, повярваха ми и в тяхно лице срещнах съмишленици. Реших, че щом с родителите ще работим заедно, няма как да не успеем. И се започна.

Подбрах произведения от  автори, които децата със сигурност ще харесат. Естествено произведенията бяха приказки. Авторът – Ангел Каралийчев. С родителите купихме тетрадки, папки, които да използват при четенето. С библиотекарката от училищната библиотека подготвихме кратка презентация. Поканих родителите в библиотеката и… така започнахме. После последва разделяне на екипи, провеждане на викторини, изяви пред родители, драматизации…. Така ангажирани в екипи, децата искаха да покажат кой е по-добър.

След изявите празнувахме. Понякога в класната стая, понякога в сладкарница. И това им хареса. И неусетно прочетохме много приказки, „Чернишка“ и „Когато скрежът се топи“ на Емилиян Станев, приказките и поезията на Асен Разцветников, „Малки жабешки истории“ на Йордан Радичков. Една инициатива пораждаше друга, децата се увлякоха и сами предлагаха какво и как да направим. Измислиха си своя емблема, нарекоха всичко това, което правят, проект „Аз обичам да чета“. Провеждахме маратони, изложби с илюстрации и всичко това с подкрепата на родителите. В края на трети клас си издадохме книжка с нашите съчинения и илюстрации.

В началото на четвърти клас реших да продължим започнатото. Този път прецених, че вече имат опит като читатели и им дадох възможност сами да изберат произведенията, които да четат. Намесата ми беше дотам аз да им предложа автори и произведения, а те да си ги изберат.

Избрах ги, презентирах произведенията. Според своите интереси, те избраха. В зависимост от избраните произведения сформирахме екипи. И пак започнахме. И пак се вълнувахме. Дори и двамата от класа, които споделяха, че не четат, и те прочетоха тези произведения, които техните приятели четяха. И отново имаше изяви, подготовка на постери, канене на техни приятели от другите класове, въобще… приятни емоции.

Сега вече имаме и предимството, че всеки от нас има книжка /а не я търси в библиотеката/ и четем, но по Проект „Успех“ в Клуб „Аз обичам да чета“.

Как се включихме в „Читателска щафета 2″?

Започнахме да четем „Изгубеното куче“. Половината деца я прочетоха за изключително кратко време …….и ме изненадаха с това, че знаят, че е обявена втора щафета на Вашия сайт. Вече бяхме избрали „Тайната на Тутанкамон“, а децата пожелаха да им поръчам вместо една, две книжки от тайните детективи и те избраха „Убийство в театъра.“ През това време намериха в библиотеката и други заглавия от „Детективи с машина на времето“ и четат. Дори вече най-страстната читателка - Анна Галинова си попълни формата за участие в щафетата, подписах я с голямо задоволство и очаквам през ваканцията и други последователи да прочетат книжки.

Това е нашата история на 4.в клас с проект, щафети, четене.

Поздрави!
Диляна Димова
град Попово
ОУ „Любен Каравелов“

Ето и тяхното видео:

Очаквайте информация и за другите ни участници, както и видео от самия финал!
Не пропускайте и тегленето на голямата награда, което ще се извърши на 29.05.2012 г., в рамките на Панаира на книгата! :)


6 comments on “Литературната сила на Попово

  1. Много съм щастлива,че това са нашите деца! И едно огромно благодаря на г-жа Диляна Димова!

  2. Г-жа Диляна Димова е прекрасен учител!Освен,че стимулира децата ни да четат,в края на четвърти клас се оказа,че повечето от тях са автори на стихотворения и приказки!

  3. Мили Ани, Илияна, Невяна, Юлия и Даниела, сърдечно благодаря за милите думи!

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

HTML tags are not allowed.