www.detskiknigi.com

Как протече детективският финал…

Като всеки добър детектив, вие също сте разгадали, че на 19.05.2012 г. в Столична библиотека се забавлявахме здраво, нали? Сега ще ви разкажа по-подробно за детективския финал на „Читателска щафета 2: детективи с машина на времето„…

Рисунки, канап, щипки и бонбони летяха преди старта, а веселата глъчка на екипа и на част от пристигналите по-рано гости изпълваше залите на детския отдел на библиотеката.

Събитието ни започна в уречения час – 10:00, когато специалните ни гости – детективите от Попово (страхотни ученици от ІV. клас и техният класен ръководител г-жа Диляна Димова) започнаха своя литературен двубой по две от книгите на Фабиан Ленк. Към тях се присъедини и другата ни специална гостенка – Дария, която бе прочела впечатляващия брой от 12 книги (а е само във втори клас :) ). Двубоят протече с отговори на въпроси, измислени от младите детективи от Попово, желание за подсказване от опонентите и от гостите ни и… със заплетения случай на Тутанкамон. Защо заплетен? Защото участниците дълго спориха на колко години се е възкачил на престола и е започнал да управлява! За щастие, разрешихме спора по мирен начин, с помощта на „Енциклопедия Великите древни цивилизации“. :)

Освен литературния двубой, решихме да проверим знанията на всичките ни гости чрез игри! Първо поиграхме на „Открий 5 неща за…“ и излъчихме безспорния победител – Деси, която ни „разби“ с египетския бог Баби. Египетските йероглифи и папирусите също не липсваха в пъстрото ни шоу, а в търсенето на сложните египетски думички се включиха дори учителите. :)

Освен в Египет, с детективите попътувахме при гладиаторите в Рим, научихме откъде идва името им и колко зрители е побирал Колизеумът (от книжката „100 интересни неща за…Гладиаторите“), забъркахме тайнствен магически елексир за здраве, щастие и любов към книгите след пътешествието до манастира Лорш и научихме колко струва короната от пера на Монтесума.

Завършихме с играта „Темпус“, а повече от половината игри дори не успяхме да изиграем. :(

Както бяхме обещали, показахме на гостите ни голямата награда, която ще изтеглим на 29.05.2012 г. от 14:30 часа на щанда на изд. ФЮТ по време на Панаира на книгата. Е, показахме неразпечатаната кутия на страхотния електронен четец Kindle 4, любезно предоставен от официалния ни дигитален спонсор Reader.bg! Ще стискаме палци на всички, изпратили формите си за участие с верни отговори на тайните въпроси в тегленето на томболата.

Pray

 

 

Освен игрите и обсъждането на книгите от поредицата „Детективи с машина на времето“, в Столична библиотека организирахме и конкурс за най-страхотна рисунка. Всички посетители на детски отдел получаваха по 5 стикера, които да залепят на картините, грабнали сърцето им. Безспорен победител с 25 точки се оказа Стефан Боянов от Попово, чиято рисунка (заедно с още няколко, спечелили сърцата ви във Фейсбук) ще изпратим лично на… Фабиан Ленк :)

Ето и видео от събитието:

Четири часа определено не са достатъчни за безкрайното ни веселие, но пък си намерихме както нови приятели (децата от Попово, Дария, Деси, Лъчко, Раличка, Йосиф, Ясен, Алекс, Севар и Кардам, Карина…), така и стари познайници от първия литературен клуб на „Читателска щафета“ (Ани и Рада).

С лека тъга очакваме следващото подобно събитие, защото до него има няколко месеца, но пък положителните емоции ни заредиха така, че да издържим!

Не страдайте супер много, ако сте пропуснали веселието…

Обещаваме, че скоро ще ви предложим електронна книжка с всички игри, които изиграхме и които не успяхме да представим на приятелите ни на финала. Тях ще можете да пробвате с приятелчетата си през лятната ваканция :)  Не пропускайте и конкурсите ни за детективски измислици, за които ще ви разкажем съвсем скоро. А ако не сте избрали книжки за ваканцията, не пропускайте да се заредите с „Детективи с машина на времето“!

До нови срещи!

Вал Стоева и екипите на „Детски книги“ и „Аз чета“


Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

HTML tags are not allowed.