www.detskiknigi.com

Как четат в Силистра: част 1

Няма нищо по-хубаво от това да отвориш пощата си сутрин и да откриеш писмо като това:

„Здравейте, Вал Стоева!

Пише ви Дияна Георгиева – библиотекар в Детски отдел в РБ „Партений Павлович” – Силистра. Много деца, участвали в първата кампания след приключването й, идвайки в библиотеката нямаха търпение и питаха  - „Кога ще започне втората читателска щафета?” и „Кой е новият автор на щафетата?”.  Интервалът от три месеца, хубавите мигове от прочетените книги на Роалд Дал, желанието за четене или супер читателските значки? Коя е причината за повечето посещения в библиотеката и връщане към четенето на книги? Мисля, че отговорът е – необходимостта ние, възрастните – родители, учители и библиотекари, да провокираме и насърчаваме читателския интерес на децата към Книгата.

Подготовката започна с трескаво набавяне на книгите от поредицата „Детективи с машината на времето” на Фабиан Ленк. Оказа се, че имаме само две заглавия, а сега имаме цялата излязла поредицата. Двете с колегата ми Светла Ангелова започнахме да мислим как да привлечем повече деца да четат, да участват в детективската игра и броят на участниците от Силистра да бъде повече спрямо първото издание на щафетата. Подредихме кът за автора, книгите и щафетата. Изпратихме електронни писма  и афиши до всички училища в града с информация за новата читателската щафета. Принтирахме форми за участие, изготвихме флаери, баджове с надпис Читателска щафета „Детективи с машината на времето” – включи се и ти!”,  за да могат  включилите се деца в кампанията да бъдат посланици в своето училище и да привлекат други участници в играта. Поканихме класове от различни училища, за да представим инициативата и презентация, изготвена от нас  с резултатите от първата кампания и информация за Фабиан Ленк и книгите му.

Първи в инициативата се включиха  ІІІ „в” с класен ръководител Марияна Маркова и ІІІ „б” клас Живка Жекова от ОУ „Отец Паисий” и ІІ „а” клас от СОУ „Н. Й. Вапцаров” с кл. ръководител Галина Илчева.  Децата четоха с интерес откъси от детективските книги. Успоредно с четенето в библиотеката има и четене в училищата. Директорката на РБ „ П. Павлович” Нели Стоилова даде старт на четенето в библиотеката с деца от четвърти  клас  от ОУ ”Отец Паисий”.

Интересът към Читателската щафета „Детективи с машината на времето” е огромен. В момента наличните книги в Детски отдел са изчерпани и правим заявки за резервация на детективската поредица. Срокът за четене на отделно заглавие е седмица, за да може всички желаещи деца да се включат в играта. Изпращаме ви снимки от започналата подготовка в Силистра.

Пожелаваме на всички четящи участници в щафетата забавни минути с  детективската игра!

Дияна Георгиева“

Надявам се, че и вие като мен сте се заредили с позитивно настроение, прочитайки писмото на Дияна :)

А сега вижте и част от младите читателскощафетници:

Не пропускайте да следите за други интересни клипове от подготовката на участниците. Играйте на игрите от секция „Любопитно“ и не забравяйте: крайният срок за изпращане на формите за участие е 18.05.2012 г.!


3 comments on “Как четат в Силистра: част 1

  1. Моля снимайте и 3 Д клас от ОУ “ Отец Паисий“ аз знам че целия клас чете тези книги, защото всеки ден сме в библиотеката да ги четем. Моля снимаите ни от целия клас

    • Здравей, Станислав!

      Много се радвам, че четете :)
      За да направим клипче и за твоя клас, трябва да помолиш учителката си или някой от библиотеката да ви снима. Ние работим с материала, изпратен ни от участниците :) Ако получим снимки, рисунки или читателски дневници на твоя клас, с удоволствие ще покажем и вас!

  2. Чудена инициатива. Библиотекар съм в училищна библиотека в гр. Варна. Може ли да ми изпратите повече информация за щафетата ви?

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

HTML tags are not allowed.